De roeimachine is het meest ondergewaardeerde onderdeel van de gym

De roeimachine is het meest ondergewaardeerde onderdeel van de gym

Na eindeloze uren op een loopband of stilstaande fiets, heb je er eindelijk genoeg van. Niet langer zullen je trainingen lijken op een versie van een menselijk hamsterwiel, uitgerust met een kleine televisie die blijkbaar enkel af te stemmen is op kookprogramma’s. Je hebt besloten om eindelijk op een roeimachine te trainen. Je voeten zijn vastgebonden, je oordopjes zitten stevig in je oren en je nieuwe playlist staat klaar om te gaan.

Wat nu?

Een van de voordelen van loopbanden en fietsen, is dat ze iets proberen na te bootsen waar we al vertrouwd mee zijn: wandelen, lopen of fietsen. De toegangsdrempels is laag en alles is iets intu├»tiever. Dat is niet echt van toepassing bij een roeimachine. Trek je gewoon…? Hoe ver? Hoe hard? We verzamelden enkele tips om je snel op weg te helpen.

Het gaat niet om snelheid

De meeste mensen nemen aan dat hoe sneller je roeit, hoe intenser het wordt. Dat is het niet. De kracht die elke strook genereert is veel belangrijker voor de intensiteit van de training. Als je je energie gebruikt om zo snel mogelijk te roeien, vermoei je je uiteindelijk vrij snel zonder dat je zinvol werk hebt gedaan. Om de intensiteit op te volgen, moet je eigenlijk focussen op het wattage dat je genereert.

Weerstand is belangrijk

Roeien is niet zoals rennen, waarbij de loopband met een bepaalde snelheid ronddraait en je het moet evenaren. De roeimachine geeft alleen terug wat je er zelf instopt, dus als de training makkelijk lijkt, werk je niet hard genoeg. Een nuttig tip om te onthouden is dat elke slag ongeveer 60 procent benen, 30 procent rug en slechts 10 procent armen moet zijn, en dat de ideale verhouding van de tijd voor de aandrijving (de trekkracht) tegenover het herstel (de ontgrendeling) 1:2 is. Denk eraan om je benen te gebruiken om op een explosieve manier te duwen met elke strook, bijna alsof je een squat of een deadlift doet.

De lengte van je strook maakt niet uit

Het is cool dat je heel ver naar voren kunt reiken en heel ver naar achteren kunt trekken, maar als je je concentreert de langst mogelijke stroken, riskeer je overcompressie. Overcompressie is een aandoening die kniepijn veroorzaakt door de belasting over te brengen naar de quads. Hamstrings en bilspieren zijn de grote spieren in je benen, en je wilt dat ze het grote werk doen. Zorg ervoor dat je je core goed opspant als je voorover leunt.

Terug naar de basis

Laat je niet afschrikken door chronische lage rugpijn om de roeimachine te proberen. Wanneer je het goed doet, is het een uitstekende oefening om je rug te versterken terwijl je weinig kans hebt op andere blessures.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *