Zonnepanelen, een goede investering?

Zonnepanelen, een goede investering?

Zonnepanelen subsidies advies

Zonnepanelen zijn een slimme investering als je duurzaamheid en milieuvriendelijk leven en wonen hoog in het vaandel draagt. Er zijn tegenwoordig heel wat dingen die je kunt doen om je woonst duurzamer in te richten, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen laten installeren.

Natuurlijk is dat geen maatregel die je zomaar treft zonder nadenken. Er komt immers heel wat bij kijken, waaronder kosten. Als je zonnepanelen wilt kopen die goed zijn voor jouw woning én je wilt er zoveel mogelijk uit halen, houd dan zeker met volgende factoren rekening!

Belangrijk bij het aankopen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede uitbreiding voor je woning als je méér energie uit duurzame bronnen wilt halen. Dat wil echter niet zeggen dat je zomaar de eerste de beste zonnepanelen kunt kopen. Hier enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden:

  1. Vergelijk prijzen van zonnepanelen

Het spreekt voor zich dat je eerst en vooral onderzoek doet naar de verschillende prijzen voor zonnepanelen en daarna pas een overweging doet. De prijzen voor dergelijke panelen liggen over het algemeen redelijk gelijk, maar er kunnen wel verschillen zijn tussen merken, formaten en types. Wil je zoveel mogelijk uit je investering halen, doe daar dan zeker onderzoek naar!

  1. Houd rekening met de terugverdientijd

Veel mensen zijn bang om grote investeringen te doen, omdat ze dan in één keer een hoop geld van hun rekening zien gaan. Bij zonnepanelen is dat in eerste instantie ook zo, maar het blijft daar niet bij. Zo is het mogelijk om het geld dat je gebruikt hebt voor de aankoop van de panelen terug te verdienen, doordat je heel wat op energie bespaart de volgende jaren. Bereken bij benadering hoe lang het zou duren om dat te doen en die angstaanjagende investering lijkt plots veel minder eng.

  1. Kies altijd voor goede kwaliteit

Als reactie op een relatief hoge prijs zullen veel mensen geneigd zijn om een investering te doen die minder kost. Dat wil zeggen, zonnepanelen die van minder goede kwaliteit zijn. Op de lange termijn is dit echter geen goede aanpak, want van panelen van mindere kwaliteit kan je ook zeker zijn dat ze minder lang meegaan. Zet jezelf dus het liefste over die angst voor een hoog prijskaartje en doe de investering toch. De kans dat je uiteindelijk geld bespaart is immers heel groot.

  1. Zonnepanelen zijn belangrijk, maar de omvormer ook!

Naast de zonnepanelen zelf (het meest bekende onderdeel van zo’n installatie), is er natuurlijk ook nog het apparaat dat ervoor zorgt dat je zonne-energie kunt omzetten in stroom, de zogenaamde omvormer. Zo’n omvormer heeft een grote verantwoordelijkheid, dus het is beter als je ook hier kiest voor de beste kwaliteit. Hoe efficiënter de installatie zonne-energie omzet, hoe minder kosten je immers hebt én hoe sneller je je investering terugverdient!

  1. De installatie van de zonnepanelen

Zodra je je zonnepanelen hebt aangekocht, is het natuurlijk ook nog een kwestie van deze op de juiste manier te installeren. Dat kan door middel van professionele hulp en het is zelfs aangeraden. Op die manier weet je zeker dat de richting en plaatsing van de panelen juist is, waardoor ze dan weer veel meer zonlicht opvangen. Daarbij zullen je panelen dankzij een professionele installatie ook veel steviger vaststaan en dus langer meegaan bij ongewenste weersomstandigheden.

  1. Zonnepanelen subsidies en premies

Ten slotte is het de moeite waard om op zoek te gaan naar eventuele premies en subsidies voor je zonnepanelen. De focus ligt de laatste decennia steeds meer op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, en dat heeft ervoor gezorgd dat de overheid zonnepanelen subsidies en premies uitgeeft aan mensen die duurzame investeringen doen. In veel gevallen horen zonnepanelen daarbij. Ga dus op zoek naar eventuele financiële hulp bij de overheid om de zware investering toch iets lichter te maken.

Klaar om je nieuwe zonnepanelen op je dak te laten installeren? Vertrouw op het advies én de hulp van een gespecialiseerde aanbieder om er het beste uit te halen – en doe je eigen portemonnee én het milieu een plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.